Inductie en gezondheid

inductie gezondheidBij het aanschaffen van een nieuwe keuken of het verbouwen van een bestaande keuken, kun je bij het kiezen van jouw nieuwe fornuis verschillende soorten warmtebronnen kiezen. Zo kun je onder andere kiezen voor een gasfornuis, maar zijn er ook steeds meer mensen die voor een inductieplaat kiezen. Op deze pagina lees je meer over de voor- en nadelen van het koken op een inductieplaat en wordt beschreven of koken op een inductieplaat gevaarlijk is, of niet. Op basis van deze informatie kun je gemakkelijker bepalen of het koken met een inductieplaat iets voor jou is.

De voordelen van koken op inductie

Er zijn enkele voordelen verbonden aan het bereiden van je maaltijden op inductie. Dit betreft de volgende voordelen:

1. Er is geen directe hittebron, dus koken op inductie wordt door velen als veiliger ervaren dan koken op gas. Zo kun je je niet branden aan de kookplaat als je inductie gebruikt, omdat de plaat niet verhit wordt door een hittebron zoals bijvoorbeeld bij gas het geval is.
2. Koken op inductie is erg nauwkeurig, omdat alleen de bodem van de pan verhit wordt.
3. De warmte die een inductieplaat afgeeft, is eenvoudig af te stellen door middel van gebruiksvriendelijke en duidelijke toetsen.
4. Een inductieplaat is eenvoudig schoon te maken.
5. Koken met een inductieplaat is over het algemeen zuiniger dan elektrisch koken. Dit komt omdat er slechts 10 tot 20 procent van de energie verloren gaat, in tegenstelling tot 40 tot 50 procent van de energie bij elektrisch koken.

De nadelen van koken op inductie

Helaas zijn er ook enkele nadelen verbonden aan het koken op een inductieplaat. Dit betreft de volgende nadelen:

1. Om gebruik te kunnen maken van inductie, dient er een aparte elektriciteitsgroep aangelegd te worden in de meterkast.
2. Om gebruik te kunnen maken van inductie, heb je speciale pannen nodig. Heb je geen speciale pannen, dan werkt de inductieplaat simpelweg niet.

Is koken met inductie gevaarlijk voor de gezondheid?

Hoewel sommigen denken dat koken met inductie gevaarlijk is voor de gezondheid omdat dit slecht is voor de bereiding van je voedsel door de straling van het systeem, is dit absoluut niet waar. Zo wordt de pan die je gebruikt wel direct verhit door het magnetische veld met straling van de inductieplaat, maar heeft dit geen gevolgen voor het voedsel in de pan. Dit komt omdat het metalen object op de plaat wordt verwarmd:
niet het voedsel. Het voedsel neemt slechts de warmte in de pan over, waardoor het voedsel nooit beschadigd kan raken door de inductieplaat en de straling in deze plaat. Eigenlijk werkt een inductieplaat dus hetzelfde als bijvoorbeeld koken met gas, waarbij slechts de pan wordt verwarmd en niet het voedsel in de pan.

Echter voor mensen die gevoelig zijn voor elektromagnetische straling kunnen het beste niet koken met inductie, daar waar inductie koken veel straling afgeeft en deze mensen hier last van kunnen krijgen!