Inductie koken

inductie kokenInductie koken is een vorm van koken die in de loop de tijd erg populair is geworden. De specifieke werking van de inductie kookplaat zorgt voor een sterk verkorte kooktijd, een optimale temperatuurregeling en een bijzonder veilige manier van koken voor iedereen. Steeds vaker wordt een inductie kookplaat dan ook aangeraden door verzorgingsinstellingen en woningbouwbedrijven.

Hoe werkt een inductie kookplaat?

Koken op inductie gebeurt op een inductie kookplaat die bestaat uit een veld van magnetische spoelen.
Alleen wanneer de spoelen in contact komen met ferromagnetisch materiaal vindt een reactie plaats die warmte genereert. Aangezien normale pannen dit materiaal vaak niet bevatten moet bij inductie koken gebruik worden gemaakt van speciale inductie pannen. De reactie is bovendien dusdanig van aard dat uitsluitend de panbodem wordt verwarmd terwijl de inductie kookplaat relatief koel blijft. Deze “koele” manier van koken zorgt ervoor dat verbranden aan de inductie kookplaat verleden tijd is wat het veilige karakter van inductie koken verklaart.

De voordelen van inductie koken

Een inductie kookplaat is makkelijk te reinigen

Bij inductie koken wordt de pan specifiek lokaal verhit waardoor de omgeving rondom de pan koel blijft.
Dit zorgt er voor dat etensresten minder aankoeken of inbranden en gemakkelijk te verwijderen zijn.

Optimale temperatuur

Doordat niet de inductie kookplaat zelf, maar de pan direct verwarmt wordt is een temperatuurwisseling in
een handomdraai geregeld. Tevens heeft de inductie kookplaat verschillende programma’s als “sudderen” en “braden” om het inductie koken te vergemakkelijken.

Inductie koken is veilig

De inductie kookplaat zelf wordt niet verwarmd en hoeft dus alleen de warmte die de pan afgeeft te “verwerken”.
De kookplaat blijft hierdoor koel in vergelijking met andere kooksystemen en koelt tevens snel af na gebruik.
De inductie kookplaat gaat alleen aan bij contact met ferromagnetisch materiaal. Uw hand/armen of andere voorwerpen als servies en papier activeren de plaat niet.

Verkorte kooktijd

De reactie die plaatsvindt tussen de magnetische spoelen en de pan zorgt voor directe en daardoor erg snelle verwarming van de inductie pannen. Zo kookt een paar liter water minimaal twee keer zo snel op een inductie kookplaat als op andere systemen.

Een inductie kookplaat is betaalbaar

Waar inductie koken een tijdlang te kostbaar was voor veel mensen zijn de huidige modellen een stuk voordeliger. Rekening houdend met de verkorte kooktijd en dus minder stroomkosten en de schonere energievorm is een inductie kookplaat nu een betaalbaar alternatief.

Ben je van plan om je (oude) kookplaten weg te gooien? Bekijk dan eerst de oud ijzer prijs!