Inductie pannen

inductie pannenEr wordt tegenwoordig meer een meer gekookt op een inductie kookplaat waardoor het aanbod van inductie pannen een sterke groei heeft doorgemaakt. Waar men vroeger naar specialzaken moest om te kiezen uit enkele modellen zijn inductie pannen nu overal verkrijgbaar in alle mogelijke vormen en maten. Van inductie wokpan tot inductie koekenpan, van inductie fluitketel tot inductie snelkookpan.

Het verschil tussen inductie pannen en “normale pannen” is dat inductie pannen voor een deel uit ferromagnetisch materiaal bestaan. Wanneer dit materiaal in aanraking komt met een inductie kookplaat ontstaat een reactie waardoor de kookplaat activeert en de pan razendsnel lokaal wordt verhit. Bij normale pannen ontbreekt deze reactie waardoor ze dus niet gebruikt worden voor inductie koken. Mocht u een pan aangeschaft hebben of nog een pan hebben staan waarvan u niet zeker weet of het een inductie pan is, dan kunt u altijd een magneetje tegen de bodem drukken. Blijft het magneetje hangen dan betreft het een inductie pan.

Niet alle inductie pannen hebben hetzelfde gewenste resultaat. Net als bij andere pannen is er verschil in kwaliteit en prijs. Er zijn bijvoorbeeld inductie pannen die voor alle kooksystemen (gas, keramiek etc.) gebruikt kunnen worden. Deze hebben echter over het algemeen een mindere werking dan inductie pannen die specifiek voor inductie kookplaten gemaakt worden. De geleiding van de warmte is bij deze inductie pannen optimaal, waardoor de inductie pannen indrukwekkend snel verwarmen en van temperatuur kunnen wisselen. Een must voor de kookfanaten en liefhebbers van een goed bereide maaltijd.